Google Earth Tanıklığıyla 10 Yıl Önce 10 Yıl Sonra İstanbul


Türkiye’nin inşaata dayalı ekonomik büyüme modelinin merkezinde yer alan İstanbul, son 10 yılda büyük bir dönüşüm yaşıyor. Kentin korunması gereken bütün açıklıklarına kentsel dönüşüm lobisinin müteahhit aklı AVM, rezidans, otel projelerini kondurmak için, idare aklı da ‘kente imzasını atmak’, ‘fetih’ etmek için seferberlik halinde çalışıyorlar. Google Earth uydu görüntüleri, 2002 yılından günümüze İstanbul’un yaşadığı ‘boşlukları doldurmak’ (hali hazırda yapılaşmış ise de önce boşaltıp sonra tekrar ve daha yoğun doldurmak) temelli dönüşümünü gözler önüne seriyor. Validebağ Korusu ve diğer benzer yeşil alanlardaki yapılaşma tehlikesini bu görseller eşlinde tekrar düşünmekte fayda var.

Google Earth Tanıklığıyla 10 Yıl Önce 10 Yıl Sonra İstanbul” üzerine 10 yorum

  1. Koyduğunuz google resimlerinden bir şey anlaşılmıyor. Aksine insan yeni yapılaşma nedeniyle düzen geldiği ve hatta yeşil alanların arttığı fikrine bile kapılabiliyor. Resimleri böyle kitle olarak koymaktansa araya küçük açıklamalar yazabilsiniz veya sınıflayabilirsiniz.

  2. Aslında görsellerin çok kısa açıklamaları yer alıyor. Ancak okuyucu (kısmen) haklı, her bir görsel iyi bir açıklamayı hak ediyor. Tek tek görseller hakkında soruları olanlar ayrıca aşağıya yorum olarak yazarlarsa teknik açıklamasını daha uzuncana da yapabilirim.  Ancak meselenin özünün kavrandığı, görsellerin yaygın bir şekilde paylaşılmış olmasından ve sosyal medyada hakkında yapılan yorumlardan anlaşılıyor. Yorumlar için bir sonraki blog paylaşımına bakınız.

  3. Şimdi düşünülmesi gereken bir şey daha var ki bu şehirin nüfusu her geçen gün artıyor. Hiç mi birşey yapılmasın kardeşim?
    İnsan sayısı arttıkça ev de yapılacak yol da… Evi üst üste yapmazsan yaymak ve ormanlara girmek zorundasın. Üst üste yapsaaan görüntüyü kirletiyor.
    Çözüm ne olmalı peki?

    1. Cozumu anadoluda is imkani ve uretimin artmasi oluyor bay Ouz. Ulkenin nufusunun %40 I istanbul ve cevresinde. Goc hala devam ediyor insanlar kirsal alanda is bulamayip ac kaldigi icin

    2. Yesilsiz, plansiz ve sagliksiz yapilasma.. Ihtiyac olmamasina ragmen istanbul a hala insaatlar dikiliyor rant icin. Su, kanalizasyon, yollar bile yetersiz, insanlar bir 10 sene sonra nasil saglikli yasayabilcek bir bakin etrafiniza. Herkes trafikte birbirine sinirden saldirir hale gelmis

Yorum bırakın